Pirackie rajdy

• Do dzisiaj wydawało mi się, że rozumiem zasady dotyczące rajdów. Ale dziś się niemile zaskoczyłem.

1. Rajduję gracza i dostaję raport o zwycięstwie, ale zrabowałem 0 punktów. Oznacza to, że albo koleś miał czysto albo zamienił szybko za ambrozję widząc, że nadchodzę. Nevermind - nadal wygrałem, czyli mam większą siłę załogi.

2. W tym samym czasie, czyli zanim moja załoga jeszcze wróciła do twierdzy koleś wypuszcza swoich i... wygrywa!

Jak to działa? Skoro miał zero punktów abordażu, nie ma mowy żeby w 10 minut zebrał tysiące punktów abordażu potrzebne do zamiany na załogę. Jest jakiś bug, o którym nie wiem?

• czy nie było czasem takiej sytuacji

1 rajdujesz gracza mając 7 tysięcy punktów abordażu, co daje dodatkowe 1400 siły załogi

2 koleś wypuszcza swoich ale zanim dotrze robisz konwersję i masz o 700 siły wiecej ale nie masz już bonusa siły 1400, czyli po konwersji jest o 700 siły mniej

• No właśnie nie, ja swoich nie zmniejszałem właśnie dlatego, bo zobaczyłem raport o zwycięstwie. Myślę sobie, spoko - niech płynie, jest słabszy.

Po rozmowie z jednym graczem zasugerował, że jakiś czas temu Ikariam wprowadził "balans", który polega na tym, że jeżeli różnica w punktach jest niewielka pomiędzy graczami to losowo dolicza podczas walk 10% punktów jednej ze stron. Nigdy o tym nie słyszałem, nie grałem przez ostatnie kilka ładnych lat.