Tegyünk az ikariamért

 • Hali,

  Több hiba is van a játékba, amit te mint külsős úgy sem tudsz befolyásolni. Alapvetően, nem egy rossz stratégiai játék széles körű sok lehetőséggel, de az utóbbi években rengeteg dolgot engedélyeztek amiben sok a kibúvó mint pl a multizás, amit felsoroltál. A kalózkodás ami rengeteg csaló játékost vonzott magával. Én személy szerint, legelsőnek amikor játszottam ezzel a játékkal összesen 3 szerver volt, ilyenekre nem volt lehetőség. Eléggé felkapott, volt minden sziget telis tele volt játékossal több százan akár ezren voltak egyszerre online.

  Másodjára korona vírus elkezdésekor, bátorkodtam regisztrálni ismételten játszani ezt a játékot soksok év elteltével. Eunomia szerveren játszok top1 pozícióban, nem kevés előnnyel a másodikhoz képest. Nem vagyok egy rossz játékos értek a stratégiai játékokhoz rengeteg időt beletudok ölni, egy játékban csak h jobb helyezést érjek el bárki másnál. Ez nem ego növelés pusztán maximalista vagyok. Sajnálatos módon, több mint 1 hete kicseszett egy program script gyanújával, csak mert túlbuzgóként túlsokat nyomkodtam a kalózkodást. Roppant kellemes érzés, amikor rájössz egy játékról, hogy egyes részei levannak korlátozva mert annyian csalnak benne, és ezt megtapasztalod a saját bőrödön is. Ráfordítasz rengeteg időt, erre a játék azthiszi rólad egy robot vagy, mert hát ha valamiben jó akarsz lenni arra időt kell szentelned mint minden játékba, minden másban. Lorovus meg sajnálatos módon, nemtud feloldani egy jogtalan tiltást mert nincs rá felhatalmazása, levelezgetek mindenfelé, de csak jobbra ballra dobálnak majd vissza előre, senki nem tud semmit. Mondhatni érdekes egy támogatási rendszer ez. Természetesen nem használtam semmilyen segédprogramot, rengeteg időt öltem a játékba, ezért léptem túl azt a bizonyos limitet.

  Ezek után kérdezném én, mégis hogyan szeretnél fellépni a csaló játékosok ellen?

  A tisztességes játékosnak 1 előnye lehet velük szemben, mégpedig az idő amit a játékra fordít. De hát, mint láthatod ezt az egyetlen előnyt sem lehet felhasználni ellenük, különben póruljársz akárcsak én. :)


  Másrészről, az én véleményem még mindig az ennyi idő után is visszatérve az ikariam játékban, hogy nincs végjáték. Ezzel a rengeteg új lezáratlan szerverek létrehozásával, csak szépen lassan arra jutnak, hogy kihalnak. Nem mindenki, szeret évekig játszani egy játékkal aki megunja abbahagyja, aki szereti folytatja megy a következő szerverre, ahova új játékosok is regisztrállnak(akik persze ismételten később megunják). Aki pedig, nemszeretné feladni azt a rengeteg időt amit a játékra fordított az pedig megmarad a szerveren. Na már most az utóbbiak lesznek a legkevesebben, ergo a szerver pusztuláshoz vezet.

  Szerintem semmi köze nincs, a multiknak a szerverek kipusztulásához, ez pusztán csak azért van így mert ez a játék hosszúra van tervezve vég nélkül.

  Természetesen, nem vagyok multi pártoló szerintem egy hatalmas kapufa volt, a fejlesztők részéről ez a lépés várható volt, ha a multizást engedélyezik megjelennek a csaló játékosok. Mivel a support támogatást, feltételezem már csak Lorovus az egyetlen aki állja a sarat és sajnos neki sincs mindenre joga, így ne várj hatalmas intézkedéseket. Csoda egyáltalán, hogy még neki van lelki energiája foglalkozni ennyi szerverrel.

  Ha több, önjelölt admin lenne, talán könyebben kiszúrnák az ilyen játékosokat, de egyszerű a kispadról beszélni és nem a tettek mezejére lépni. Mint láthatod, senkise tolong azért, hogy ő most admin legyen, mindenkinek megvan a maga dolga.


  Annyit tudok neked javasolni, hogy rengeteg játék létezik még az ikariamon kívül, keresgélj. Ez a játék nem a multizás miatt, nem a csalók miatt halt ki, persze hozzátesz egy lapáttal mert eléggé elveszi az ember játékkedvét amikor ellene találkozol, vagy mint engem egy korlátozó program letilt jogtalanul, amit épp ellenük írtak meg. Mivel ez egy hosszú és végtelen játék amit, többen nem szeretnek magasabb szinten űzni, ezért szépen lassan kipusztulnak a szerverek, ez szerintem ilyen egyszerű.

  A szerver összevonásnak lenne értelme, de azt is kb racionális kereteken belül. Azokat a szerevereket, amik hasonló kor/napokban állnak a másikhoz képest, mindet egyszerre marhaság lenne. Ennek, kb annyi értelme lenne, hogy az "utóbbi" játékosok akik szeretik a hosszúra nyúló fejlett játék színvonalát is, találkozhassanak egymással.

  Természetesen, ez is egy olyan kérelem amit már 2009-es forumos poszton is olvastam, szal csak mese habbal. Mint minden kérelem, amit kérvényeztek, sose került semmise a játékban, ami egy magyar forumon bejegyzésre került. Ez nem magyar játék, ne várjatok csodákat, amit itt írtok soha nem fog eljutni a játékfejlesztőkhöz. Nem hiába halt ki a magyar fórum is.

  Persze, meglehet kövezni de ez az én egyéni véleményem erről az egészről.


  Legyen szép napotok!

 • rettenet


  Pont azért,mert lassú, nem feltétlen köt oda a képernyőhöz,ha játszani akarsz, ezért mindig lesznek olyanok akik az ilyen típusú játékokkal akarnak játszani. Vagy csak ilyenekre van idejük...


  vikR


  Igaz amit írsz,csak valahogy kevés szállal kapcsolódik az eredeti temához :D

  Én nem is akarok megváltoztatni dolgokat. Nem programozó vagy tulajdonos vagyok, csak játékos.

  És mint játekos szeretnék a játékkal játszani. Megy egyedül is a játék, csak kevésbé izgalmas, mint másokkal játszani. Az pedig a legizgalmasabb, ha minél többen játszhatunk egymással vagy egymás ellen.

  Én csak annyit próbálnék elérni, hogy amennyi játékos csak tud egy szerveren játsszon. Nyílván az lenne a legideálisabb, ha összevonák a szervereket, vagy ingyen lehetne költöztetni az accokat, de az egyik ha megvalósul akkor is még jó pár év jobb esetben is, a másik meg nem fog megvalósulni.


  Ezért kérek mindenkit, gondolja át:

  Nem ér meg annyit az, hogy egy új szerveren előröl kell kezdened mindent, azért hogy egy izgalmas szerver jöhessen létre?

  Ugyanis a játék alapjai régóta változatlanok. Hiaba okolják sokan a kalózt, mikor bevezették még viszonylag többen játszottunk és ez igy maradt egy darabig, annak ellenére hogy akkor, a nagyobb nyeremények miatt sokkal nagyobb hatása volt a kalóznak a játékra mint most. Magyarán a sok hiba ellenére az itt a legfőbb gond, hogy nincs játékos. Nincs aki ellen és nincs akivel játsszunk. Ez pedig motiváció csökkenést eredményez a játékkedvre....és ez a folyamat önmagát gerjeszti.

  Én hiszek abban, hogyha egy elég aktív szerver jönne létre, akkor a sok hiba és elcseszett fejlesztés ellenére is egy izgalmas szerver lenne.


  Baj az hogy nincs végjáték, de hát 2-3 évig eltudnánk egymást szorakoztatni végjáték nélkül is szerintem :)

 • Értelmeztem, amit leírtál és amit elszeretnél érni a játékkal a következő szerver indulással. Mivel a javaslatodba, írtál egy olyat is, hogy multikkal tele szerverek mindenhol probléma stb. Én csak felvázoltam, a szituálciót. Aki multit működtet, akár többet is minnél többet használ, annál kevesebb ideje jut a main accjára ergo ez a legnagyobb fegyverünk ellenük az idő. Sajnálatos módon én megtapasztaltam, hogy ezt is csak végletekig lehet kijátszani.

  Mivel én csak egy szerveren játszok, csak arról tudok véleményt nyílvánítani, ott is jelen van a szerver pusztulás, pedig nem régi szerver szépen lassan elérkezett oda is, és nem tudod a kúltúrokat rendesen betölteni.

  Mint mondtam, a játéknak számos problémái vannak ami az idő elteltével csak súllyosbodik. Az épületek túlvannak méretezve, rengeteg nyersanyagba kerülnek magasabb szinten, kevés a kereskedő hajó, 4 magas raktárral nemtudsz levédeni egy viszonylag azon a szinten lévő "olcsó" épületnek az árát.

  Harci részbe meg felesleges belegondolni, a lapátkerekes nemér semmit vígan ledobálják a rakijaidat, amit lassabban képzel mint egy bombázót. A kis csataterek átka, tudjuk miről beszélek felesleges részleteznem, de hát na mint mondtam számos problémája van a játéknak, lehetne napestig sorolni. Ezek a problémák felsőbb szinten, mégjobban szembeütköznek.

  Ahogy leírtad, te sem világmegváltó tervre gondoltál, ami ugyancsak nem teljesülne. Magasabb szinten, monotonná válik a játék és semmi nem történik benne, ezért is unnak rá az emberek nagyrésze jóval előtte.

  Azt, hogy kevés időt kell ráfordítani azt megcáfolnám lassú játék, de a fejlesztők tettek olyan intékedéseket, hogy folyton folyvást figyelmet igényeljen. Ha egy picit komolyabban akarod űzni, teszem azt ha harcolsz időzítések, hullámzások, csatakörök mind, mind rengeteg idődet elveszi.

  Nálam van egy mondás; Ha a kereskedő hajóid tétlenek, az a fejlődést hátráltatja. A fejlesztők, tettek éppen elég intézkedést a limitált kereskedő hajó rakomány korlátozásával, hogy a játékra folyton figyelned kelljen, ha komolyabban szeretnéd űzni.

  Manapság, sajnos már nagyon kevés magyar játékos olvas fórumot és ír bejegyzéseket, kihalt mint a játékosok zöme. Az új szerveres kérelmed is, nagyon kevés játékoshoz fog eljutni. Bevallom, énis csak azért jöttem fel ide mert vakba vágtak egy kis időre és gondoltam szétnézek mi a helyzet itt, de hát pusztulat, a szavadiddal élve.

  A szerverünkön sok játékossal beszélgettem, legtöbbjükkel jó viszonyt ápolok, így tudom hogy más szerveren is játszanak, a dobogós helyezésüek nevében bátran kijelenthetem, hogy nem játszanak más szervereken és valószínűleg nem is fognak. Rengeteg időt és energiát öltünk, hogy eljussunk erre a szintre nem hiszem, hogy regelnék, regelnének újabb szerverre, csak kikapcsolódásként fogjuk fel az egészet.

  A játékosok zöme, megjelenik az újdonsült szervereken de gondolom ez máshol is így van, csak más felhasználónévvel. A csaló játékosok elsőként toporogva regisztrállnak egy szigetet teli a kis multijaikkal kalózkodni, hogy kompenzálják a kis pöcsüket, ahogy rettenet fogalmazta meg. Hiszen az előző szerverről, kibaszták őket, így az újon kell megmutatni mekkora nagyágyúk program segítségével ész és tudás nélkül.

  Amit kérsz, az mindig teljesül kívétel a magasabb szinten álló játékosok részéről nem. Hiszen ők pont azért vannak ezen a szinten, mert kizárólag csak 1 fiókra figyelnek és nem több szerveren játszanak. Az új szerver, pedig idővel kipusztul amint eléri azt az idősíkot amikor már a játék számos hibái kijönnek és monotonná válik az egész. Ez sajnos ilyen, ez inkább egy hosszúéletű kertész játék, nem pedig pörgős gyorsan lezajló csatákkal. Ezért is javasoltam neked, ha olyat szeretnél ami pörgősebb keress másik játékot, ebben nem hiszem, hogy megtalálnád amit keresnél.

  Az ikariam magyar community, abból a pár száz játékosból maradt meg akik az új szerveren regisztrálnak. Esetleg, még külföldi szervert tudnék javasolni neked, de mivel a játék alapja ugyanaz, valószínű ott sem más a helyzet. De ezek csak az én egyéni véleményeim a játékról meglehet, hogy tévedek. :D

 • Hmmm...bár én magam nem éltem ezzel a lehetőséggel, sajnos ismerek pár olyan programot, amik használatával nem is kell belépni a multikba...

  Magyarán nem vesz el időt a fő acctól.


  Részben igazad van, részben nem. Van, aki megunja és újrakezdi. De! Nem mindenki jut el oda, hogy érdemesnek tartsa az újrakezdést, holott már megunta az ottani szerverét. Valamint az újrakezdők sem mindig minden új szerveren vannak ( van ilyen játékos is persze), hanem mit tudom én,megjelenik x szerver, y játekos pedig épp úgy gondolja, hogy milyen jó,menjünk. Z játékos viszont még élvezi a szerverét, fontolgatja az újrakezdést, de x szervert még kihagyja. Aztán indul w szerver, z játékos már megunta a szerverét, újrakezdené, y játékos viszont még élvezi x szervert, igy kihagyná w szerverindulást.

  Amit mondani akarok az az, hogy az aktív játékosok nagyon szét vannak szórva a szerverek közt, és úgy hiszem a jelentős részüknek lenne motivációja újrakezdeni, ha lenne egy aktív, pörgős szerver. Igen, maga a játék nem pörög fel attól, hogy sokan játsszunk egy szerveren, de a harcok, beszélgetések, szövetségek....lesz egy hangulat ami kompenzálja a monoton játékmenetet...sztem.


  Azzal is tisztaban vagyok hogy az itteni írásommal nem sok embert érek el. Ezért is kérvenyeznék sárga üzit, ami ugyebár minden account az összes magyar szerveren megkap.

  Persze akkor ennek semmi értelme, ha erre nincs igény. De én azt mondanám elég nagy hiba lenne kihagyni egy lehetőséget. Megadni egy esélyt arra, hogy egy kicsit felpörgessük az életet.

 • Kicsit kacifántosan fogalmazol, de értettem a lényeget.

  Egy szóval sem mondtam, neked hogy nincs értelme én csak a szerény véleményemet megalkotva fejeztem ki magam, hogy szerintem alapjában véve a legtöbb játékos regisztrál az új szerverre. Ezt a sárga üzis dolgot, pedig Lorovustól kell megkérdned, neki van rá jogosultsága. Mivel ez számára is kedvező, szerintem simán belemenne, hogy küldjön egy ilyet minden játékos részére. Nagy ritkán olvas, szerintem forumot meglehet elolvassa valamelyik nap.

  Aztán, pedig meglátjuk mi lesz meglehet én is regelek, hátha pörgősebb lesz ahogy reménykedsz benne. :)

  De őszintén szólva, én a féléves accountom után is erősen gondolkoztam, inkább a külföldi szerveren amikor a pusztulás kezdetét vette, de hát akkor is sajnáltam feladni a fél éves munkám. :D

  A német, angol fórumokon rengeteg élet van, a magyar forumokhoz képest. Sajnos... :/

 • Hm. @vikR: Mesterelme Starkiller?

  Én ugyanott, Herkules legyőzője Életfa néven vagyok.


  Valóban, egy nagy pusztulat az egész szerver, és még nincs egy éves. Nekem ez már a harmadik nekifutásom ezzel a játékkal. Először a harmadik szerveren játszottam, amit azért hagytam ott, mert a csataleírás alapján nem lehetett kiszámolni az eredményt, így inkább nem harcoltam. Az meg nekem unalmas. (Ma már tudom: az akkori leírás teljesen rossz volt.)

  Másodjára 100-200k-s összpontszám mellett már csatáztam, mert védtem a szigeteimet. (Vagyis próbáltam, meglepő módon relatíve sikerrel. Tiszta szerencse, hogy a fél milliós ellenfelek nem döntöttek úgy, hogy simán leradíroznak a térképről.) Aztán jött a szerverösszevonás, és az alapoktól újratervezhettem az elhelyezkedésem. Az új szerveren három darab 300 fős szövetség alakult, egy évvel később, a legnagyobbnak már több tagja volt, mint a másik kettőnek együttvéve - én a három közül a legkisebben voltam. Úgy 2 millió pontig jókat lehetett csatázni, de aztán kitört a világbéke a szövetség részére: alig pár olyan tag maradt, akik mentek, és harcoltak, de egyedül csinálták, a többiek inkább békésen legóztak. Amit én nem sokáig bírtam, és otthagytam az egészet.

  Tavaly éppen gondolkodtam azon, hogy újrakezdem, hát pont akkor indult az Eunomia. Úgyhogy nekikezdtem. De most arra gyúrok, hogy meglegyenek a kereskedő hajóim, mert a barbár falvakat csak addig foszthatom, amíg egy tételben el bírom hozni a zsákmányt. És egy szint felett nagyon megdrágulnak. Így félretettem a harcosságom, és most legózok.

  De nem tudom, mi lesz akkor, amikor újra készen fogok állni a harcra. Félek, nemigen lesz ellenfél, akikkel csatázhatnék. Mert én nem szoktam provokálni.


  Az Ikariam nagyon erősen épít az együttműködésre. A szigetek bányáinak a fejlesztése, amiket a közösségnek kéne tolni. (Persze, lehet egyedül is, mi sem bizonyítja ennél jobban, mint az én címkém, amit ezzel szereztem. De nem ez a jellemző. Inkább az erre a célra létrehozott másodaccok.) És a kulturális egyezmények, amik nélkül bajosan lehet fenntartani nagy civil népességet. És ez utóbbi könnyedén létre tud hozni egy, vagy néhány száz accból álló hálózatot, akik kénytelen békében élni egymás mellett. És ha nincs kétszer ennyi játékos a szerveren, akkor ott óhatatlanul vége a harcoknak.


  Csakhogy, a másik gond: iszonyat idő tud lenni, amíg egy harcképes acc feláll. Legalábbis egy olyan játékosnak, mint én, aki lassan kezd, és csak később pörög fel. A Havas Jon által javasolt szerveren én még bőven nem leszek harcképes, amikor már a második körös háborúkat vívják.